Evenementen Agenda

  

Op zondag 25 augustus 2019 zal het Oogstfeest gevierd worden op de akker aan de Drift.

Twee jaar geleden werd het Oogstfeest op dezelfde akker gevierd met een groot aantal bezoekers en prachtig weer. Dankzij de hulp van veel vrijwilligers werd het weer een zeer geslaagd feest. Noud Bijvoet heeft een mooie impressie gemaakt van het feest. Het filmpje is te zien op youtube.

 


Oogstfeest 2016 geslaagd!

Het was een zeer geslaagd oogstfeest op zondag 28 augustus 2016.
Het weer werkte mee en mede daardoor mochten de mensen van de S.O.L.L. en van de andere organisaties die op het oogstfeest stonden veel bezoekers ontvangen. Toen de aardappels werden geoogst was men zeer benieuwd wat er tevoorschijn zou komen na de slechte zomer maar het viel heel erg mee en er werden veel aardappels geraapt en de zakken gevuld.

 Geen zonnebloemen dit jaar maar wel prachtige oranje pompoenen, die allemaal werden verkocht.
De Larense Molen heeft op de valreep nog van de laat geoogste Sint Jansrogge, meel kunnen malen en dat was op het feest als specialiteit te koop.

Voor de kinderen, en natuurlijk ook voor de andere bezoekers, was de aanwezigheid van de ganzenhoeder Jurgen met zijn ganzen een geweldige attractie.
De ganzen aten uit de hand en kinderen mochten even ganzenhoeder zijn. Ook waren er weer heerlijke poffertjes, gebakken door de dames van de BOT en werden de kinderen getrakteerd op ijs.

Veel belangstelling was er voor een nieuw product van de Larense akkers, aangevuld met honing uit Laren: de Larense Honingdressing.
Het lokale Blond, de Graanborrel en Mosterd zijn al eerder met succes op de markt gebracht.

Uiteraard ontbrak de folkloristische dansgroep "de Klepperman van Elleven" niet.

Hartelijk dank aan de vele vrijwilligers die hebben meegewerkt om het feest te laten slagen!


Nieuw: Mosterd dressing
Deze zomer introduceren we de Larense Mosterd Dressing, gemaakt met Larense mosterd en Gooise honing.
 
Nieuw: Sint Jans Rogge
Voor het eerst hebben we deze vrijwel uitgestorven rogge soort succesvol kunnen oogsten; de Larense molen heeft er goed bruikbaar meel van gemaakt; te koop met een mooi etiket.

Nieuw: Ganzenhoeder Jurgen met zijn vermakelijke, eigenwijze en aandoenlijke groepje ganzen.

Mosterd en Larens Blond uit de tap en afhankelijk van het weer de laatste weken van augustus, heerlijke aardappelen die ter plaatse worden gerooid en dan zelf kunnen worden geraapt.

Verenigingen en ambachten
Diverse lokale verenigingen en ambachten zullen ook dit jaar tijdens het oogstfeest aanwezig zijn, waaronder de Historische Kring Laren, de Bijenvereniging, de Larense molen, Museum Hofland, Vrienden van het Gooi, de Stad en Lande Stichting (Erfggooiers) en het Goois Natuur Reservaat.

De Stichting Behoud Oude Technieken (B.O.T.) uit Almere dorst met een authentieke dorsmachine een gedeelte van het graan dat op schoven heeft gestaan op de akker aan de Leemzeulder. Er worden poffertjes gebakken, er is ijs van ‘De Hoop’ uit Blaricum en de ‘Klepperman van Elleven’ biedt een klassiek muzikaal accent.

We ontmoeten u graag op ons Oogstfeest!

Hartelijke groet,
Het bestuur van de S.O.L.L.


Oogstfeest en oogstlust, 2014
Michiel Korthals, september 2014

Zondagmorgen, de laatste dag van een natte augustus maand, gingen ze om negen uur aan het werk, de mensen van SOLL en van de andere organisaties die op het oogstfeest stonden. De stellages, machines, de bierinstallatie, en de kraampjes moesten worden opgesteld, spandoeken opgehangen. En er moesten ook nog aardappelen worden geoogst, en er werd gedorst.

larense mosterd potje

 De organisaties die zich bezighouden met natuur in Laren en omgeving waren er allemaal: Het Goois Natuur ReIMG 1396servaat, de Historische Kring Laren, de Bijenvereniging, de Larense Molen, Museum Hofland, Stichting Vrienden van het Gooi en De Stichting Behoud Oude Technieken (BOT) uit Almere met gerestaureerde oude landbouwwerktuigen.

Aan het begin van de middag liep het veld en het straatje aan de Zevenenderdrift vol met mensen die zich goed vermaakten, oude bekende zagen en zich lieten voorlichten door de standhouders. Het was geen gladde manifestatie met PR, knalharde muzak, uitgekiende communicatie en Bekende Nederlanders, maar een mooi feest, af en toe onderbroken door een stevige stortbui, dan weer kwam een mooi zonnetje. Volgens de organisatoren waren er nog nooit zoveel bezoekers geweest.
Veel belangstelling was er voor de nieuwe Larense mosterd; een vondst, die zeer goed verkocht, zelfs beter dan Larens Blond, het verrukkelijke gerste bier. Vorig jaar was er nog geen mosterd. De vraag is nu zo groot dat de mosterd even was uitverkocht, maar ik hoop dat wanneer u dit leest u de mosterd weer kunt proeven. De mosterd is te koop bij de Larense Boekhandel, Organic, Martin Zwannikken, Larense Molen en slijterij van Diemen. CIMG0964
Zonnebloemen konden nauwelijks worden aangesleept, mensen stonden er voor in de rij, een bos kostte maar twee euro. En dan de aardappelen, dat was een feest. Voor vijf euro een oranje zak vullen, en vooral de kinderen begrepen dat het schatgraven was. Ze gingen heel ijverig zoeken, met hun handen, en al gauw hadden ze door dat ze achter de aardappelrooi machine moesten lopen want die schepte ze uit de grond en spuwde ze dan ernaast de voor. Halverwege brak de ketting af, maar houtje-touwtje werd die weer gerepareeerd. Hoeveel we verkocht hebben weet ik niet, maar het was dikke pret, en de kinderen namen volop de gelegenheid nu eens echt te voelen wat aarde is, en hoe het voelt een aardappel te zijn die groeit in de grond. De kinderen wisten waar het echte goud zit, niet in een dure SUV auto, botox of een haarextensie, maar in de bodem, als aardappel verkleed.
Ook de Larense burgermeester heb ik goud zien delven, en met een volle oranje zak met aardappelen tevreden huiswaarts zien gaan. Dat is nog eens echt oranje oogsten!
Voor de kinderen waren er gratis ijsjes; zeker twee honderd hebben we weggegeven. Er werd gedanst, soms plechtig, soms zwierig, soms heel jolig; de folkloristische dansgroep  „Klepperman van Elleven” op hun witte klompen verzorgden de muziek en dans en de dames van de BOT bakten poffertjes.
Volgend jaar weer oogstlust, blijf ervoor in Laren, ga niet op vakantie, die laatste week van augustus.

 

OOGSTFEEST 2013

Het oogstfeest gehouden op zondag 25 augustus 2013 was een groot succes.
Heerlijk weer, een groot aantal enthousiaste bezoekers, velen hebben Biogold aardappelen geraapt nadat ze geoogst waren. Ze zijn van prima kwaliteit. Er werd op klassieke manier rogge gedorst, met een gerestaureerde machine maar ook met de vlegel. Prachtige paarden liepen voor de ploeg en maakten donkere voren in de kaal gemaaide akker.

Er werd genoten van een verfrissend ijsje. De poffertjes gingen helemaal op. Veel belangstelling voor de aangeboden informatie van de mensen die met hun kraam aanwezig waren. Er was van alles te proeven en daar werd gretig gebruik van gemaakt. Meezingen en klappen met de Klepperman van Elleven, die weer heeft gezorgd voor een vrolijke omlijsting van de activiteiten.

Dankzij de hulp en de inzet van veel vrijwilligers kunnen we terugkijken op een zeer geslaagd festijn. 

 

"Schaapscheerdersfeest"

1e Zaterdag van Juni - Op de 1e zaterdag van juni komt een groep vrijwilligers de schaapskudde knippen bij de schaapskooi op de Tafelbergwegheide. Daarbij is een markt gericht op natuur en milieu educatie. In een van de kramen op de markt kunt u ons vinden.