De Laren molen installeert een “stenenlezer”.

Naar aanleiding van een eerder verhaaltje in deze kwartaaluitgave over St. Jans rogge zijn er bij de SOLL complimenten binnengekomen over de prachtige roggeakkers o.a. op de Drift tegenover Theodotion. Dat het roggeras St. Jans rogge zeer goed gedijt in het dorp, waarvan St. Jan de patroonheilige is, kan geen toeval zijn. Vol spanning keek ik dan ook uit naar de dag, waarop de combine (maaidorser) van de Maatschap Bon zijn gulzige maaitanden zou zetten in ons graan. Door de veelvuldige regenval (helaas geen wijwater) kon pas half augustus geoogst worden. Onze verwachtingen kwamen uit:
Onze inspanningen werden beloond met een aantal tonnen prachtige roggekorrels. De korrel was wat fijner dan de normale winterrogge, maar veel uniformer en mooier. Écht glanzend graan! Omdat we loonbedrijf Post uit Eemnes een onkruidbespuiting hebben laten uitvoeren hoefde het graan niet meer geschoond te worden en kon zo in de zakken.

Voordat de Larense molen met het malen kon beginnen moesten we er zeker van zijn dat er geen steentjes tussen het graan zaten. Want kleine steentjes in je pannenkoek, poffertjes of roggebrood zouden schade aan het gebit kunnen veroorzaken. Molenaar Calis en de SOLL waren al een tijdje op zoek naar een oplossing.
Door een relatie werden we getipt, dat er in Doesburg (de “Mosterdstad”) een stenenlezer te koop stond. Uniek, dus er moest snel gehandeld worden. Binnen een paar dagen stond het 500 kg. zware apparaat bedrijfsklaar opgesteld in onze molen. De stenenlezer is inmiddels getest en zelfs uit het door ons geteelde mosterdzaad haalt hij de kleinste korreltjes!
Het spreekwoord “ambtelijke molens draaien langzaam” is niet van toepassing op onze Larense molen, want door de stenenlezer kan de molenaar Calis snel alle grondstoffen leveren voor de Larense Mosterd, de Larense Dressing en uiteraard pannenkoekenmeel van St. Jans rogge.

Zo kunnen de historische gewassen van de SOLL gebruikt worden voor (h)eerlijke lokale produkten.
Laten we trots zijn op onze molen en onze akkers.

Jan G. van den Brink
Terreinbeheer SOLL.